最新消息 : 我要強調這裡不是論壇,是個人網站呀 =)
遊客:   | 搜索 | 統計

Mix ChatZ 首頁

標題: 6日5夜濟州釜山獨樂樂, 描述: 3/3/2016 - 8/3/2016
  本主題由 加肥 於 2016-5-15 17:19 移動 

加肥

站長 

職級: 網頁總編 已經發了590篇文章。

狀態:

第四日 6 MAR 2016 (SUN)
(d:m?^@}/[www.mixchatz.comdX(`_%QcQS4A E+K
原計劃:
Db6cxwviMix ChatZ
2?[~
K+NU$O$H+qwww.mixchatz.com

XL1b:r(lL:}/FyYkq4~eMix ChatZ 落實行程:
.M/A9b}6zr8:45 Jeji -> 9:45 Busan -> Calli Hostel -> 范泰昔手工炸醬麵 -> 海雲台海灘Mix ChatZ uDG3iP5f E [
-> 鱈魚湯 정든대구탕 -> 廣安里海灘 -> BIFF廣場 -> 南浦洞地下街
6c%F9q p2T{;LTO
`/Yo0J&|sI
一大早搭500號巴士去機場搭內陸機去釜山
x3G:|t(Kf第一次搭內陸機, 其實同普通國際線一樣, 只係check行李既程序無咁嚴 O,k4pUF,K-r
我嗰時以為都係有液體唔得, 所以過關前臨時拎起水樽想飲哂啲水, 點知飲飲下個職員示意我唔駛
ud4F#m_L
0F TU~-X4}
~:mmpgCnv
!XB,b$\@P Md+Z"{5oMix ChatZ
2^h]iX z
w$k[7RuG'u:?'x4gh終於到達釜山!
8i*Z:Ur[H q ^%B6Mwww.mixchatz.com由機場搭釜山金海輕電鐵到沙上站轉2號線到西面站, 搭左大約1個鐘www.mixchatz.com Q:H6HLGM
出路面行幾分鐘就到Calli Hostel啦, 都係有獨立浴室既單人房 www.mixchatz.comrQk%vQ;[6J
釜山呢間hostel係我呢個旅程最靚最乾淨既住宿, 都係最貴既hahaMix ChatZ -~N9D*|vRk/oB5?
Mix ChatZ !nB"j2G!L;O

]nf
[)_%B#`#Y

}I9K?cG(w!S

-?"n"Y1b@3{
)@9W.~,@
f M*Irn5Bg

www.mixchatz.com]0gx!F9Xa5eoe
Mix ChatZ &niM(f/e.A-f/pW
未食早餐既我已經打算食朋友介紹既范泰昔手工炸醬麵Mix ChatZ %o
o dE+HLb]xc

但點知去到太早, 佢要11點半先開門, 要等多半個鐘
%K9j        S)^)U8L#|F,}'z唯有周圍行下, 不過又無咩行, 所以最後入左附近呢間coffee shop買杯熱朱古力飲下hea下先
3m4NWPYrD(KV_T#w9_zs#E

'hR)M;i*jywww.mixchatz.com,kq5I&W%L,ub.E
夠鐘啦, 開餐!
        Az/s V7aJ$IX#P(g佢既炸醬係甜甜地加少少鹹既, 同之前我香港食既淨鹹鹹地好似加左花生醬既炸醬唔同 (我唔太鍾意花生醬)K%V5\:W!g0N#YW
而且因為麵條係即打既, 所以好彈牙
xtu^GKx8fMix ChatZ 值得一讚係佢既配菜酸蘿蔔都好好味, 聽講係可以添的
V2Q!L;P\雖然我已經飲左成杯熱朱古力飲到飽飽地, 但我都食得哂成碗麵, 證明真係好食啦haha$^{vp]n
不過食到後期無哂麵條得番啲醬既時候, 淨係食啲醬就會覺得鹹 !^P"E jT

@@
F@o!sHf
\!M$[9~v5rFs
GrtlQ
食完就出發去景點啦!
&m;C+x'M7H本身計劃左今日去海灘, 但見個天陰陰地有啲想打消呢個念頭h!yyO8M(\
不過今日唔去另一日都無時間, 唯有照去, 好彩最後無落足全日雨, 而且都唔大
[dy{ T
m6mr1E

!HJ{)j^

0P        bezfr(bW9U3j%z,|C@_S0o
釜山既鐵路網絡比濟州發達, 好多地方搭鐵路就可以輕鬆到www.mixchatz.com#zvde!\W O.~
搭去海雲台站, 3號出口行十幾分鐘就到海雲台海灘, 雖然無咩雨, 但個天始終係陰陰地Mix ChatZ         m.|0C$[!w&}
相信如果有藍天白雲拱照, 個海灘會靚好多
zPM U,O2gPNbc因為落過雨, 啲沙濕濕地, 所以我都無行落去, 只係外圍行一圈望下小朋友同海鷗(定白鴿?)玩, 吹下風就算了haha
5F B @T}w\yjwww.mixchatz.com
GFg5Mx Q1NNMix ChatZ
m
nnY,F(N+`,]www.mixchatz.com
$^-\kX7VwFP
www.mixchatz.com1Xp{?){1^

$S5d"epMwww.mixchatz.com
Ej5Y        ~S RZ1Uhwww.mixchatz.com
-S!b R*q7r
[P#D r'trb]!M&D)KVH+p
離開海雲台海灘之後去左附近既海雲台市場兜一圈, 睇下有無岩一人食既烤盲鰻店3Q5VQ        G:u7@A4X~d(w%L
因為海雲台市場出名食盲鰻呢樣韓國特色美食
\ t`aO\不過兜左一圈都無咩心水, 最後決定盲鰻聽日去札嘎其市場先食
j0`GQEZn
a@g'E&pbUT1B7s knF8T9eg"c

~6O/y2Y;T&j*kmBf今日食另一樣特色美食 - 鱈魚湯, 去左海雲台海灘附近既정든대구탕食
.k(F+bX3Xhwww.mixchatz.com嘩! 終於飲到一碗唔辣既湯啦! 今次成功將湯內既料食哂兼飲哂成碗湯一滴不留

_3hC2i,ewww.mixchatz.com
平時屋企整鱈魚只會用豉油蒸, 都未試過滾湯, 今次都係幾好既體驗j^U        XQ)@7r:Q-X
雖然湯內既鱈魚肉唔算好滑, 不過湯真係好清甜
?U$Dr5X:oUf(\.]*\
\gsOJ0\hW
!UF]W!`!zfP2iMix ChatZ
e5a.{Ed;{Rx6R/aCqB2]`;Y)gda3E

Y
k.P+`2K#_g.A
食完午餐出發去第二個海灘 - 廣安里海灘, 都係搭鐵路去廣安站, 3號出口出行10分鐘左右就到
0Ogp/y)v Swww.mixchatz.com個天仍然陰陰地, 呢個海灘沿岸多左啲草傘, 除此之外個海景同海雲台海灘都幾似1]po1Feky
不過呢個海灘其實仲有個特色, 就係海上既廣安大橋
g
g1@*EIK,Mr
夜晚既時候廣安大橋會亮燈, 照亮個海, 睇過人地既相影得好靚
7Y0a2j:c8Q/n'\所以我選左接近夜晚黎, 希望親眼望下發亮既佢
{1P` y;^0vi
/z?0[U
j^7j4z:W
沿岸慢慢由左行到右行左個零鐘...點解個天仲未黑, 條橋既燈仲未亮既
z(i$l.is7qY.L|www.mixchatz.com仲有, 條橋呢...俾霧遮住左 Mix ChatZ /X
x4Y;Dz

本身想搵間咖啡店坐住等, 但因為食左咳藥好似唔岩飲咖啡, 放棄左
[5A7a+y
_.fQ0RKwww.mixchatz.com
跟住又諗, 咁大霧唔知天黑之後啲霧會唔會散呢?
!h Ck,uPoI'j ?ah最後決定奉上我既寶貴時間, 今晚都係放棄唔睇, 聽晚先再黎 $ULKLg4H
Or

8KK~/k)LRQ
Mix ChatZ 5JVA*jW(dr%G0w!h
www.mixchatz.com
\,L7W0~2q$pH4C

1R.C9m\
E-w]
Mix ChatZ %|S7i[K:}        o ^

7kesC3hjx;_
?/Ax*i`j-a1g
)I&DTJ'e;I7h+}
/n9`t#v]W2u%H-n4n\www.mixchatz.com出番市區既時候咁岩朋友想我幫手唱定韓幣, 所以我就決定將聽晚既行程轉今晚, 去南浦站既BIFF廣場同南浦洞地下街行下www.mixchatz.com2Ue1p8w"T*c(D)En
一去到俾個景觀震撼到, 好多食物攤檔呀, 仲有一排排既占卜店 www.mixchatz.com[:C F6hy
M8cyf

雖然好香, 不過我唔識韓文, 怕入去呢啲小店唔識叫野食, 無膽既結果就係試唔到咁有風味既食店啦
Z3k Ud#kHMix ChatZ

f)A0k        CTu\
之後我決定去搵一間網人有人介紹叫FLASKicecream既甜品店, 可以用針筒將啲醬唧入雪糕, 幾得意
nCY0ek QvMix ChatZ 點知搵極都無, 原來一早執左...早知黎之前搵多啲資料啦
T2k Tie4k$ePAwww.mixchatz.com|kiT+q(\
        hSB7oz`
7Z3^hu7d S"BK

Xe*WE
Ih Am

c!]&eT9TCd%F
JMix ChatZ
        aj~(ZZ3x2\!o![q
E q0Cb/@P
因為仲未諗到晚餐食咩, 於是上網睇下附近有咩特色野食...搵到啦, 海膽海帶湯好似幾特別!
NJ p.yn3\\S點知, 去到濟州家南浦洞分店既時候已經9點左右啦, 而佢9點關門, 食唔到
)Sqm/ChdCwww.mixchatz.com喺街邊再行下見到有賣血腸既, 諗起今次旅程未食過血腸 (我之前首爾食過都幾岩我口味), 就決定買番酒店食
r6`)l!~q]6y;T2tTQ/@Cwww.mixchatz.com今次醒目指俾佢睇唔要其他內臟只要豬心同血腸, 點知....@:]+`4?0waDP
豬心都係得幾舊, 而血腸唔知係咪因為佢見我其他野都唔要, 所以斬多幾條俾我 L'B$V#f'S.gqoO
我黎唔切反應個碗已經擺滿一咋血腸, 嗰刻其實都估到自己唔會食得哂, 但我又衰無膽, 無叫佢拎走
/i'T7P3Ykv7N kq3A$Mwww.mixchatz.com
t8Ofdg.ApD A
6P3ed-Q
|3H([Mix ChatZ

x-^9A0qz{Mix ChatZ 番到酒店望住啲血腸, 試下個醬汁先...都係辣既, 唔岩我點
|Gh)cD9sMix ChatZ 喺無醬汁既情況下食呀食...結果都係食唔哂, 我諗食得一半, 好浪費呀 o T e~,^7a;JRe*}7N
%?
d9G8m(k Wm*h

引用:
[住宿] Calli Hostel (캘리호스텔)'W%^ v"p)Vy
地址: 진구 부전동 265-23 (부산)
)T(Oz|o
T
a"{m.u(_o
[早餐] 范泰昔手工炸醬麵 (범태옛날손짜장)
        sJ;{!Y3w!~ sPVs地址: 부산광역시 부산진구 가야대로784번길 15www.mixchatz.comM1}$Jj0av
營業時間: 11:30-22:00
+j&v4\'fO9h-x
p*i#z2R        LJ海雲台海灘 (해운대해수욕장)
0C(d        KJ6Y地址: 부산광역시 해운대구 해운대해변로 264 (우동)Mix ChatZ KJq `0`q!SL6L
X/S

網址: http://sunnfun.haeundae.go.kr`l b8f o
!k&H?X)]6y*O&~/a.B
[午餐] 鱈魚湯 정든대구탕
1]2w}
Nh!bz
地址: 해운대구 해운대해변로 291
o;X%P8L?P`營業時間: 07:00-22:00 (冬天至21:00)m*{
Z)L*a

O[1|6Y4W E廣安里海灘 (광안리해수욕장)
;g/s+U0K]!^地址: 부산광역시 수영구 광안해변로 219 (광안동)
q'a[El Rl3n"|www.mixchatz.com網址: http://gwangalli.suyeong.kr
8e,_8L2ts^T'l)jMix ChatZ #i e,^        bAnU
[晚餐] BIFF廣場 (BIFF광장)www.mixchatz.comJ lf%z/hoQ!H
地址: 부산 중구 비프광장로
~NW(INbTi AO1hQt3CT(T
南浦洞地下街 (남포동 지하도상가)
9\6r]O6y4TS地址: 부산광역시 중구 구덕로 지하 44 (남포동5가)
d:Jap-?M]n營業時間: 10:00-22:00 (每月第二週星期二休息)#i^&T6}7T sl
Rv$m"I:G&J$q
[太遲到關左門] 濟州家 (제주가) 南浦洞分店www.mixchatz.com D7P2z%PS
r

地址: 부산중구광복로85번길8www.mixchatz.com8hM"i'd y        r$m"X
營業時間: 07:00-21:00

+wTJlBt vW
s4c`1T|u2dMix ChatZ 資料更新至 08/2016

Mix ChatZ - http://www.mixchatz.com/
本文(若是原創)所有權由 加肥 Mix ChatZ 共同所有,未經同意,禁止轉載!
你可以分享本帖網址給 FACEBOOK / MSN 或者其他上面的好友,叫他們前來看看。
想把本帖分享至 FACEBOOK 可按此 :)
頂部

此文章位置:

[複製該網址]