最新消息 : 我要強調這裡不是論壇,是個人網站呀 =)
遊客:   | 搜索 | 統計

Mix ChatZ 首頁

標題: 6日5夜濟州釜山獨樂樂, 描述: 3/3/2016 - 8/3/2016
  本主題由 加肥 於 2016-5-15 17:19 移動 

加肥

站長 

職級: 網頁總編 已經發了590篇文章。

狀態:

[廣告] 每篇文章最後一層會寫上「完」一字
第四日 6 MAR 2016 (SUN)-I*`HS(eD2_$V}1j

]#h]jC:F原計劃:
#C6VH!x2k+l'K@www.mixchatz.com/u,TS|0CO7u|y
k

tV$K(Z,R
uE.Q

落實行程:
6I_:[U+{q8:45 Jeji -> 9:45 Busan -> Calli Hostel -> 范泰昔手工炸醬麵 -> 海雲台海灘
sKl9CE6^+Y}5ch-> 鱈魚湯 정든대구탕 -> 廣安里海灘 -> BIFF廣場 -> 南浦洞地下街

H{
f
A&s
U4{JMix ChatZ

#S])X$W@L+p6h+a-X一大早搭500號巴士去機場搭內陸機去釜山 2_'t iX&i$vG
{S

第一次搭內陸機, 其實同普通國際線一樣, 只係check行李既程序無咁嚴
cQ!J.c7b7h~Mix ChatZ 我嗰時以為都係有液體唔得, 所以過關前臨時拎起水樽想飲哂啲水, 點知飲飲下個職員示意我唔駛 Ed*OHC
#x6@
w+N;Iv

~%S|1r'i        ?Lwww.mixchatz.com%`+oXaL[+UJ
9j0sDbU;j e2g"R

9@f8~w-^9Pp']9s終於到達釜山!
*Po5c%KM+P4H[l Y
x
由機場搭釜山金海輕電鐵到沙上站轉2號線到西面站, 搭左大約1個鐘+I)G#ie-p
B

出路面行幾分鐘就到Calli Hostel啦, 都係有獨立浴室既單人房 i#R.^"Pe
釜山呢間hostel係我呢個旅程最靚最乾淨既住宿, 都係最貴既haha7@ b2hy oZ-O2U5T
Qi
mp\5v

:g:W$b)d0G8\r
wF/`1DW*I*]Qwww.mixchatz.com
        u;f
^D/S@S%z

2D
D1H h*~d5\.^7D4{I

-I#?&\{{Swww.mixchatz.com
qa&y+F!_w3`qwww.mixchatz.com未食早餐既我已經打算食朋友介紹既范泰昔手工炸醬麵
-[}.n)IEV
ji)Twww.mixchatz.com
但點知去到太早, 佢要11點半先開門, 要等多半個鐘
h"fF8EMDd~R(\唯有周圍行下, 不過又無咩行, 所以最後入左附近呢間coffee shop買杯熱朱古力飲下hea下先
}
LuIC-d
wMix ChatZ

k+ADO6_0fK'W

eJ xf8A7I#N}.u
"@Sn7f~)f夠鐘啦, 開餐!2Yig7A5jbIx
佢既炸醬係甜甜地加少少鹹既, 同之前我香港食既淨鹹鹹地好似加左花生醬既炸醬唔同 (我唔太鍾意花生醬)
:M)KnG4~D7ZF*|而且因為麵條係即打既, 所以好彈牙 2S'K
yv8W)H,sC

值得一讚係佢既配菜酸蘿蔔都好好味, 聽講係可以添的lb)^0t)X7h~
雖然我已經飲左成杯熱朱古力飲到飽飽地, 但我都食得哂成碗麵, 證明真係好食啦hahaMix ChatZ )h2|:z5J9|
不過食到後期無哂麵條得番啲醬既時候, 淨係食啲醬就會覺得鹹
^"|w-Y?#^2l]m:E
(B
n0{ f)_p4IbMix ChatZ
Mix ChatZ 0OO(wv!G
Czh

}~9}&l c!q
食完就出發去景點啦!lI5EH"B
本身計劃左今日去海灘, 但見個天陰陰地有啲想打消呢個念頭
B
z{_0c0e*c3`Mix ChatZ
不過今日唔去另一日都無時間, 唯有照去, 好彩最後無落足全日雨, 而且都唔大i
^'v'F%X#J@

Zi(sx{6Y$S5S
5o4ZJU:c^

5u{~u Gu8X%x釜山既鐵路網絡比濟州發達, 好多地方搭鐵路就可以輕鬆到
2~!b$K.j1N7kYR N
Vwww.mixchatz.com
搭去海雲台站, 3號出口行十幾分鐘就到海雲台海灘, 雖然無咩雨, 但個天始終係陰陰地www.mixchatz.comp^6?.Y$~d
相信如果有藍天白雲拱照, 個海灘會靚好多
-q+K,|%vd4bv$n6d_0`'gX:~Mix ChatZ 因為落過雨, 啲沙濕濕地, 所以我都無行落去, 只係外圍行一圈望下小朋友同海鷗(定白鴿?)玩, 吹下風就算了hahaMix ChatZ )P-C*H,]Z9zwz8~
p5_"}6MG)P
Mix ChatZ A F vrUDi

0|hd}:|wMix ChatZ
5e/v        };CT
t0j!hj6M

6Q
hl m0Gv
ym4{

DpBTp
~a+t5G

,M9U9N-K
U(u-m(v#G_
0y9y2J_J+B9~H%YE
:M7n9M"D'\P
離開海雲台海灘之後去左附近既海雲台市場兜一圈, 睇下有無岩一人食既烤盲鰻店
Q6t7XVa:?"Lr4L{Mix ChatZ 因為海雲台市場出名食盲鰻呢樣韓國特色美食twid
Ni

不過兜左一圈都無咩心水, 最後決定盲鰻聽日去札嘎其市場先食
_Z;Y#`&P?9Z+^WXe9O3N[0m;b

`@2F
[H+^
Y
)m)~3p
E
u#n{
qU

今日食另一樣特色美食 - 鱈魚湯, 去左海雲台海灘附近既정든대구탕食
"z;C__#D{x
z~${+E/WhMix ChatZ
嘩! 終於飲到一碗唔辣既湯啦! 今次成功將湯內既料食哂兼飲哂成碗湯一滴不留
3tH        YAD\Z| e"JUMix ChatZ 平時屋企整鱈魚只會用豉油蒸, 都未試過滾湯, 今次都係幾好既體驗
        F ^2b5W*f1`/_uV
o,sw
雖然湯內既鱈魚肉唔算好滑, 不過湯真係好清甜 /Ux-{G0E
[

wXx#N\'P        b%W$CCEj5g
K,{4qh{izwww.mixchatz.com[7ld
v]/}"zLsC

#m%zm{(@
'M&D[}
i Kz
食完午餐出發去第二個海灘 - 廣安里海灘, 都係搭鐵路去廣安站, 3號出口出行10分鐘左右就到
Xx+P!w.e] u(^
?www.mixchatz.com
個天仍然陰陰地, 呢個海灘沿岸多左啲草傘, 除此之外個海景同海雲台海灘都幾似
$XXe"zu({+m不過呢個海灘其實仲有個特色, 就係海上既廣安大橋Mix ChatZ 1p&Mn)g7W6}2ab9vS
夜晚既時候廣安大橋會亮燈, 照亮個海, 睇過人地既相影得好靚
;yv$n:VrD@所以我選左接近夜晚黎, 希望親眼望下發亮既佢
6U9\)A6haFcsMix ChatZ HN:Z9|Y4uQbJ4?
沿岸慢慢由左行到右行左個零鐘...點解個天仲未黑, 條橋既燈仲未亮既
L2D
JY&{VK8f(g
仲有, 條橋呢...俾霧遮住左
xq
T!Y3C
本身想搵間咖啡店坐住等, 但因為食左咳藥好似唔岩飲咖啡, 放棄左
[]w5v T;Skvwww.mixchatz.com跟住又諗, 咁大霧唔知天黑之後啲霧會唔會散呢?
|_O\!HMix ChatZ 最後決定奉上我既寶貴時間, 今晚都係放棄唔睇, 聽晚先再黎
0Ta%ca&a%x
*Y*P a"c3MQx)}4Td
uqer:X$xOuT({o$O,e9[H*\n4l7RM

X$f? K9ANx Cki
p,pm%wp.| T$MR
        h"K$P:Ilf9Uzz        n

8kM1vK(M,O!b        UkjMix ChatZ `Y/H
c_)X,e0?

出番市區既時候咁岩朋友想我幫手唱定韓幣, 所以我就決定將聽晚既行程轉今晚, 去南浦站既BIFF廣場同南浦洞地下街行下
] @
e"X8PhH_awww.mixchatz.com
一去到俾個景觀震撼到, 好多食物攤檔呀, 仲有一排排既占卜店 www.mixchatz.com|\;P&hH!i
~w

雖然好香, 不過我唔識韓文, 怕入去呢啲小店唔識叫野食, 無膽既結果就係試唔到咁有風味既食店啦
9H"D/@zZm~
9K*h$q-C+Fy%Mwww.mixchatz.com之後我決定去搵一間網人有人介紹叫FLASKicecream既甜品店, 可以用針筒將啲醬唧入雪糕, 幾得意
1|9| ?RQ8V點知搵極都無, 原來一早執左...早知黎之前搵多啲資料啦
_NdObV
$Ns)W0sI*n^
oL2O)mw;s$[X}3]Xg@)XW~

jv.gQV        _6MHMix ChatZ
m1W'R
r)T)M
SYzwww.mixchatz.com

}%Z2lbR({*_
a~
N3w,Yu'Y
因為仲未諗到晚餐食咩, 於是上網睇下附近有咩特色野食...搵到啦, 海膽海帶湯好似幾特別! Y2[ t;J'}
點知, 去到濟州家南浦洞分店既時候已經9點左右啦, 而佢9點關門, 食唔到 www.mixchatz.comvK1FAv[
喺街邊再行下見到有賣血腸既, 諗起今次旅程未食過血腸 (我之前首爾食過都幾岩我口味), 就決定買番酒店食Mix ChatZ )E.PfW5J7U#^/\:k6g
今次醒目指俾佢睇唔要其他內臟只要豬心同血腸, 點知...
swV]UY4|T%R        R豬心都係得幾舊, 而血腸唔知係咪因為佢見我其他野都唔要, 所以斬多幾條俾我
8V
CnxA-_#jV4l4rwww.mixchatz.com
我黎唔切反應個碗已經擺滿一咋血腸, 嗰刻其實都估到自己唔會食得哂, 但我又衰無膽, 無叫佢拎走
Y1z!w$sc&_"olw'[
]/Tte5O_4Y:EMix ChatZ 7_U1]7]#\(D5}        F
$Y%k9kMB J
番到酒店望住啲血腸, 試下個醬汁先...都係辣既, 唔岩我點www.mixchatz.com{GVC*yM-e[
喺無醬汁既情況下食呀食...結果都係食唔哂, 我諗食得一半, 好浪費呀 KdFa[&`'{.vNC
~l B"p4G)Pb]
d

引用:
[住宿] Calli Hostel (캘리호스텔)
p+R(v0I`hMix ChatZ 地址: 진구 부전동 265-23 (부산)1R,\G)OH c?H
p2L(kQ3s4u
Q

[早餐] 范泰昔手工炸醬麵 (범태옛날손짜장)
r1TiP4\4HW\!\Mix ChatZ 地址: 부산광역시 부산진구 가야대로784번길 15
`8Ox,n3q}fRF7Y營業時間: 11:30-22:00z.U        M:KqQ!N
H1Qg7U`1U @@
m@8g%f

海雲台海灘 (해운대해수욕장)k8MYR\)]@6d
地址: 부산광역시 해운대구 해운대해변로 264 (우동)dEos6Qq
網址: http://sunnfun.haeundae.go.kr9fM@|3h

WmP4vH/l5j7g[午餐] 鱈魚湯 정든대구탕
\*_z8U1|:G地址: 해운대구 해운대해변로 291
&S#m0gD6{
bz$_
營業時間: 07:00-22:00 (冬天至21:00)
gO,G\
r*xwww.mixchatz.com
|8eI)t.@;O0^(LJ
廣安里海灘 (광안리해수욕장)

Vzk6\*`2wB0H,J%k%{Mix ChatZ
地址: 부산광역시 수영구 광안해변로 219 (광안동)
;d;Z3y8lfw
v
網址: http://gwangalli.suyeong.krwww.mixchatz.com0E]Ki+`&J_+S7V

A
T[I{O0dQx-z3|www.mixchatz.com
[晚餐] BIFF廣場 (BIFF광장)www.mixchatz.como.\rk5K7qcEA
地址: 부산 중구 비프광장로7K5Xp loz8T

R        v#^1\"n4f南浦洞地下街 (남포동 지하도상가)
0|%s7~9W9w6^M$oMix ChatZ 地址: 부산광역시 중구 구덕로 지하 44 (남포동5가)www.mixchatz.com?UHx        hf/]DN
營業時間: 10:00-22:00 (每月第二週星期二休息)
3q:ey,c2lF\        Bu{/PH(z$U0\
[太遲到關左門] 濟州家 (제주가) 南浦洞分店
J!HN j\)j&z;H)K地址: 부산중구광복로85번길8
6OkW[-l$l營業時間: 07:00-21:00

W1zi1Yg"t8X
2TLN _!^7V;gQ#l S資料更新至 08/2016

Mix ChatZ - http://www.mixchatz.com/
本文(若是原創)所有權由 加肥 Mix ChatZ 共同所有,未經同意,禁止轉載!
你可以分享本帖網址給 FACEBOOK / MSN 或者其他上面的好友,叫他們前來看看。
想把本帖分享至 FACEBOOK 可按此 :)
頂部

此文章位置:

[複製該網址]